10. mai 2009

Bilferie langs USAs vestkyst sommer 2009

Reise til USAs vestkyst:

OPPDATERT MAI 2010:
Reiseruten slik den ble - se under (Klikk på lenken under kartet "USA-tur sommeren 2009" for å se hvor mange netter vi overnattet på de ulike stedene. Hvert av punktene på kartet repr. en eller flere overnattinger (og mange av hotellene er nevnt). Vi var svært godt fornøyde med alle hotellene. Både billige og gode (mange var leilighetshotell med store / flere rom) til rund 70$ per natt inkl. frokost. Benyttet Hotels.com og Tripadviser for å plukke hoteller.

Høydepunkt på turen:
Redwoodskogene på vestkysten
Farnedale, CA (Liten idyllisk by med victorianske hus)
San Francisco (masse å se og oppleve)
LA - Disneyland (liker pers. ikke opplevelsesparker, men dette var uansett en opplevelse, kult å ha vært i Hollywood og på Santa Monica Beach)
San Diego (overraskende trivelig by:)
Las Vegas - "been there, done that"
Cameron Trading Post - Glimrende overnatting i spesielle omgivelser
Gran Canyon - MÅ oppleves! Ta dere tid til å gå ned et stykke, med masse!! medbrakt vann
Kjøreturen innom Arches national park - Imponerende!
Salt Lake City (flott by - omvisning i Mormon Tabernacle og Conference centre anbefales)
Kjøreturen og stoppene i Grand Teton National Park (sør for Yellowstone) var fantastisk!
Så også Yellowstone og obligatoriske "Old faithful" geysiren. Skulle gjerne brukt mer tid både i Grand Teton og i Yellowstone. Gode muligheter for å se grizzley og svartbjørn (vi traff flere som hadde sett dette samme dag). Men, vi så Bison, ulike hjortedyr og elg - i fantastiske omgivelser:)
Når vi var i Auburn tok vi en dagstur til vulkanen Mt. Rainier - 4392 moh (været må være bra.. - og det var det!).
Vi var kjempefornøyde med turen - og drar helt sikkert over igjen en annen gang, - og da skal vi priotere mer natur framfor by - og legge turen innom Canada.


Vis USA-tur sommeren 2009 i et større kart


Opprinnelig innlegg (skrevet før reisen tok til):

Har lenge tenkt på å starte blogging igjen. Nå følte jeg et behov for å strukturer info og dele erfaringer om en planlagt fireukerstur til USA til sommeren. Ja, jeg vet at det heter seg at en ikke skal annonsere "tomt hus" på nett, men vi er så heldige at vi har svigerforeldre som nærmeste naboer som både skal passe hus, bikkje og katt - og huset har installert alarm via telefonsentral - så da så!

Er det lurt å bestille flybilletter nesten ett år i forveien?

Flybilletter ble bestilt august 2008 via www.SEAT24.no (som gir en veldig god oversikt ved flysøk). Som vanlig så ender jeg opp med at SAS faktisk kan tilby den billigste, greieste og kjappeste reisen fra Stavanger. Flybilletter til to voksne og våre to tenåringer (13 og 15 på hjemreisedato) kom på tilsammen 26 598 kr. Reisetiden var gunstig - tilsammen 27 timer og 20 minutter t/r, og kun flybytte i København begge veier.

Men, etter et par måneder så kanselleres den opprinnelige avgangen fra Stavanger til København, med endret start kl. 06.00 i steden for kl. 10.00... (altså opp kl. 03:30!) i steden for 07:30. Jeg fant riktignok ut etter å ha sjekket SAS-rutene at det også gikk et fly kl. 06:40 til København - og etter en kontakt med SEAT24 så ble dette endret. Litt bedre...

Så skjer det igjen - ny beskjed om endringer (SAS sin "feil"). På retur så må vi nå fly via Oslo og dermed blir reisen ytterligere forlenget. Disse to endringene har nå ført til at reisen t/r tar 34 timer og 15 minutter, - med andre ord 6 timer og 55 minutter lenger tid enn de billettene jeg bestilte og allerede hadde betalt for.

Når jeg nå - litt over en måned før avreise sjekker flybilletter til Seattle så ser jeg til min forbauselse at det er mulig å få omtrent like billige billetter med KLM via Amsterdam på de samme datoene. For 28 268 kr får vi en flyreise t/r som tar 27 timer og 45 minutter.

Jeg sender derfor nå en mail til SEAT24 for å spørre om det er mulig å få endret billettene fra SAS til KLM gjennom å betale mellomlegget på 1670 kr (og så kan en jo spørre seg om en spart reisetid på litt over seks timer er verdt 1670 kr...). Etter at jeg har sendt mailen så ser jeg av "det som står med liten skrift" at i de tilfeller flyselskapet godtar refusjon som følge av tidendringer så betales det et avgift på 295 kr per billett... Så da begynner det å bli litt penger av det (4 * 295 kr = 1180 kr), tilsammen 2850 kr ekstra - og det er ikke seks timers kortere resietid verdt...

Men, dette viser at det ikke er helt uproblematisk å være tidlig ute med flybillettbestillinger...


Leiebil


Vi skal kjøre vestkysten sørover helt ned til San Diego (må få med oss Sea World), og så nordover via blant annet Las Vegas (har vel egentlig ikke så lyst til akkurat det, men siden det ligger langs ruta så skader det vel ikke...), Grand Canyon og Salt Lake City. Siden kona har tante og søskenbarn i Seattle så skal vi bruke noen dager i nordvest på slutten av turen. Altså - vi skal kjøre minst 4000 miles (http://maps.google.com er glimrende for å beregne distanser og utforske reiseruta - med bilder og videoer etc.). På familietur i USA uten bil er vel nær utenkelig. Så hvor skal bil bestilles?

Vi ønsker en bil hvor også de som skal sitte bak både sitter godt og ser godt. Og vi trenger den for 27 døgn. Kategorien vi landet på ble Chevy Trailblazer, GMC Acadia, Dodge Journey eller lignende (kan jo ikke kjøre japansk når vi er i USA!).

I USA er det frivillig med forsikring på bilen. Men, det anbefales på det sterkeste å kjøpe "Damage Waiver" og "Supplemtal Liability Protection". Personal Accident Insurance" (PAI) er normalt unødvendig siden dette dekkes av reiseforsikringen. Etter litt surfing på ulike utleiefirmaers nettsider så oppdager jeg at det også er store prisforskjeller på disse forsikringene (kan faktisk utgjøre flere tusen kroner). Billigste forsikring fant jeg hos AVIS når jeg huket av at jeg kom fra Norge (det er av en eller annen grunn dyrere for en amerikaner å forsikre bilen, eller å forsikre bilen først ved avhenting som "resident" ser det ut til).

Med utgangspunkt i leie av en Chevy Trailblazer el.l. i 27 døgn med fri km inkludert forsikring så tilbyr AVIS dette for $ 1 695,50 inkludert naviasjonspakke ($ 1 596 uten = ca. NOK 10 400).

Gjennom formidlingsbyrået www.eleiebil.no tilbys samme biltype for 11 210 kr (uten navigasjon).

Til sammenligning så krever Hertz for samme periode for en tilsvarende bil $ 2 212 + en svindyr forsikring som du ikke greier deg uten til $ 38,6 per dag = $ 1042. Totalpris på leie hos Hertz er med andre ord over dobbel så høy som hos AVIS for nær tilsvarende biltype!

Holiday Auto (som er kjent for å være rimelig) tar NOK 16 640 for tilsvarende bil / periode inkl. forsikring.

Fikk forøvrig anbefalt å leie bil gjennom www.enterprise.com, det største utleiefirmaet i USA som skal være både billig og bra. Men, de kan ikke konkurrere på pris når forsikringen inkluderes. Pris for bilen er $ 1 345 (leie fra flyplassen er mye dyrere så denne prisen er fra et kontor et stykke fra flyplassen), men så kommer det en forsikring på ca. $ 30 per døgn i tillegg sånn at totalleien blir på $ 2155 (ca. NOK 14 000).

Så den uhøytidelige, men dog lønnsomme testen ga følgende resultat for leie av en Chevy Trailblazer el.l. i 27 døgn inkludert nødvendig forsikring:
  1. AVIS NOK 10 400,- (uten en tank med bensin)
  2. eleiebil.no NOK 11 210,- (trolig inkl. en tank med bensin)
  3. Enterprise NOK 14 000,- (inkludert en tank med bensin)
  4. Holiday Auto NOK 16 640,- (inkludert en tank med bensin)
  5. Hertz NOK 21 152,- (inkludert en tank med bensin)

Overnatting

Her har jeg ikke tatt meg tid til å sjekke så mye, men ser at det mulig å få rimelig og tilsynelatende god overnatting inkludert frokost via motellkjeder som f.eks. www.daysinn.com. Sjekket alternativer i området ved Portland hvor vi trolig tar første overnatting på tur sørover. Her kan vi velge mellom åtte hoteller bare i denne kjeden i nærområdet hvorav seks stykker har svømmebasseng. Pris for oss fire er typisk rundt 70 - 90 dollar. Da er det gratis internett på rommet. Men, her skulle jeg gjerne hatt noen gode tips. Ser at det er mange kritiske anmeldelser på mange av de billige motellene generelt (uavhengig av kjede), men også mange positive (gjerne på samme motell). Så budsjettmessig så bør det være mulig å "slippe unna" med i snitt ca. 600 kr i overnatting per natt (det skulle bli ca. 13 000 i overnatting da vi kommer til å bo gratis hos slekt noen netter i Seattle).

Er usikker på om det er fornuftig å booke mye på forhånd, eller ta det meste på sparket...


Telefon / internett


Har sjekket litt rundt dette med kjøp av SIM-kort for bruk bare en måned. Da skal det ideelt sett være slik at datatrafikk er inkludert (3G). Fant etter mye leting nettsiden www.usasims.com med tilbud om kjøp av SIM-kort med 3G og datatrafikk: http://www.usasims.com/ATT_SIM.html til en overkommelig pris.


Plassene vi skal besøke...

Det viktigste er selvfølgelig plassene vi skal besøke... Her har vi ikke kommet så veldig langt i detaljplanlegginga. Har to Lonely planet-bøker (for North-West og California) som jeg har begynt å lese i. Skjønner jo fort at fire uker er lite når det er så mye å oppleve... SF, LA / Hollywood, San Diego, Las Vegas, Grand Canyon, Salt Lake og flere nationalparker ligger i løypa. Usikker på om vi skal ta turen over til Canada... (flere timer på grenseovergangen hver vei har jeg hørt...!?).

Innspill mottas med takk:-)

13 kommentarer:

Leif sa...

Du har kanskje sett på vår reiseblogg: http://vancouver-la-calgary.blogspot.com/
Ellers hadde vi stort sett god erfaring med Super8 motell-kjeden. Da jeg skulle leie bil, endte jeg med Herz. Jeg bestilte ikke ekstra forsikring, og fikk steinsprut i frontruta. Det kosta meg vel 1500 kroner tror jeg. Usikker på om det hadde lønnet seg med forsikring som da hadde tatt denne egenandelen.
Ser du vil leie en diger bil. Sikkert kult, og det er jo greit med plass til bagasje. Vi reiste med KLM, bestilte 7-8 mnd i forveien, betalte 7000 per billett. Ikke noe voldsomme køer ved grensen, ca en halvtime mellom USA/Canada

Leif sa...

en liten detalj - jeg fant ut at det var billigere å kjøpe gps i Norge - kjøpte en tomtom 910 med usa inkludert - enn å leie per døgn. Men nå begynner det kanskje å bli standard i bilene?

Frank Emil Moen sa...

Takk for tipsene, Leif!

Nja, jeg husker bloggen når du sier det, men hadde glemt den. Skal studere den!

Super 8 ser veldig likt ut som Days inn (med samme eiere og samme prisleie). Da er det iallefall mange å velge mellom:-)

Forsikring... Ja, men tenk om du hadde kræsja skikkelig uten forsikring... Det hadde blitt dyrt!

Køer på grensen. Det var referert til køen ved overgangen til Vancouver, men det varierer jo helst sikkert mye ut fra tidspunkt / periode. Var det kjekt å være i Kanada? Calgary er jo et stykke å kjøre - var det verdt tidsbruken!?

GPS er fortsatt ikke standard. De fleste selskapene tar seg grovt betalt for GPS (gjerne mer enn NOK 2000), mens AVIS tar "bare" $99 (men det er jo fortsatt relativt dyrt...). Men, TomTom 910 - det er jo den samme som jeg sjøl har tror jeg. Hmm - hvordan sjekker jeg at det er US kart på den?

Leif sa...

Nei, jeg hadde forsikring - det var inkludert i prisen fra Herz Norge - men det var om jeg skulle ta egenandel sjølv. Tror Days In er omtrent som Super8 - prøvde vel Days in en gang eller to. Vi hadde ikke kjørt til Canada hvis jeg ikke hadde hatt broren min der. Vi passerte grensen ved Vancouver uten særlig kø - men det er sikkert slik som kan variere veldig, men inn i USA måtte vi ut av bilen - fotograferes - de skulle ha fingeravtrykk osv - man følte seg litt som forbryter - jo - så når jeg kommer på det - litt tid tok det, men det var jo en ferieopplevelse det og.
Tomtom 910 har jo harddisk og jeg mener du da har USA + Canada installert.
Planlegging er halve moroa - nesten.

Frank Emil Moen sa...

Har lest bloggen din Leif! veldig nyttig og artig:)
Enig i at planlegging er morsomt. Skal sjekke de andre reisebloggene du nevnte og ellers tråle nettet for tips (tripadviser.com ser nyttig ut).

Knut sa...

I Las Vegas MÅ dere bo på "The Strip" og benytte sjansen til å bo på flotte hoteller for en rimelig penge. Det er en opplevelse å bo på The Strip og studere galskapen på nært hold. Excalibur har rom helt ned i 31 dollar, New York New York 65-70, Luxor 55, MGM Grand 80. For å nevne noen. Sjekk http://www.mgmmirage.com/ Vi bodde på Excalibur for 5 år siden og det var helt i orden. Og dobbelt så dyrt, tror de merker finanskrisa i Vegas.

Knut sa...

NB Unngå ankomst fredag eller lørdag i Vegas. Da mangedobler de hotellprisene!

Frank Emil Moen sa...

Knut: Har bestilt overnatting i Las Vegas lørdag 4. juli, og skal bo på Golden Nugget. Det koster litt mer enn de billigste hotellene, men tenkte vi skulle unne oss det. Ellers så ser jeg at det er mulig å gode hoteller til svært gode priser gjennom bruk av www.hotels.com. Har booket hoteller for reisen fram til og med Grand Canyon. Bl.a. fire netter i LA på et Radisson hotell med 55 m2 suite til ca. 600 NOK per natt inkludert frokost til fire stk.

Knut sa...

Høres ut som du har alt under kontroll! Bare vær forberedt på mye helgetrafikk fra LA mot Vegas til 4.juli-helga. God tur!

Laila sa...

Vi planlegger omtrent samme tur neste år, så jeg gleder meg til å følge oppdateringen på bloggen din, regner med det blir oppdateringer? Jeg har fått et tips om at det kan være bedre å ta toget fra Seattle til Vancouver, da slipper man iallfall køen på grenseovergangen. God tur og lykke til !

Anonym sa...

Hei. Har akkurat vært på tre ukers tur i California. US Airways, kr 25.500 i flybill for familie på fem (11, 15 og 18 år i tillegg til mor og far). Ca 8 timer fra OSL til Philadelphia - og fem nye timer flytur til LA. Fem netter i LA, 2 rom på Hilton ved LAX, kjøpt på hotwire.com, NOK 4300. Leiebil for 19 dager, GMC Acadia (fornøyd med den!) ca kr 10000 inkl en tank og forsikringer. Disney parkene, Universal Studios og Venice beach, Santa Monica, Hollywood... Så etter fem dager: Highway 1, i sakte fart nordover med overnattinger i Monterey (flott akavarium!!)- før en fire dagers stopp i San F. (liten leilighet i Grosvenor Suites, ca USD 90 pr natt,kjøpes på deres eget nettsted, med plass til fem). Videre tur til Lake Tahoe og Reno ("Las vegas i lite format": Peppermill Casino og Hotell - digert og "glorete"!!!), Yosemite og Kings Canyon, før tre dager i San Diego på vei hjem. En overnatting ved LAX - og siste dag i Six Flags nord for LA(rollercoastere) for å få ristet løs før den lange hjemturen. Tips: vi kjøpte en kjøleboks for 12V med omformer til 120V, ca 40 liter: Kostet ca USD 90 på WalMart. Kald drikke og brød/pålegg/yoghurt. Greit å ha der det er dårlig frokost og til korte stopp på veien. Lykkelig mann på bilutleien tok over denne, gratis, når bilen ble levert tilbake). God tur!!

Anonym sa...

Hei, vi planlegger også en familie tur (barn 7 og 10) til California neste år, skulle gjerne hørt mer om hvordan det gikk og om gode råd, følger med på bloggen videre..

Frank Emil Moen sa...

Takk for kommentarene. Hadde tatt mål av meg å legge ut et reisebrev med fotografier - og kanskje setter jeg av tid til det...
Anonym 1: Vi endte også opp med en GMC Acadia (13000 kr ($-kurs 6,5 NOK) inkl. forsikringer og en tank for 27 døgn, fri kilometer via www.eleiebil.no) - romslig bil med god utsikt for alle passasjerene. Vi benyttet forøvrig en vanlig stor kjølebag som vi fylte med is på hotellene (alle hoteller har ismaskiner).

Template Designed by Douglas Bowman - Updated to Beta by: Blogger Team
Modified for 3-Column Layout by Hoctro